Karalahana dolması

...



  • iç malzemeleri1,5 su bardağı pirinç
  • 4 baş kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • arzuya göre 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı doğranmış maydanoz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • ayrıca2 demet (yaklaşık 1 kg) karalahana
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • kaynamış su


  1.  büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ateşe koyun, kaynamasını bekleyin. bu arada 1 kılo lahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayırın. yaprakları teker teker yıkayın.
  2.  kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın. yıkamış olduğunuz yapraklarının tamamını kaynayan suya koyun. koyar koymaz yaprakları kevgirle alt üst edin. (hepsini aynı anda ters yüz etmelisiniz) 2 dakika sonra tenceredeki suyu süzün. karalahanaların soğumasını bekleyin.  
  3. karalahanalar soğurken 1,5 su bardağı pirinci iyice yıkayın. 4 adet soğanı yemeklik doğrayın. iç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.
  4.  soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın. yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun. yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın.  
  5. geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serin. sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirin. dolmaların üzerini birkaç yaprakla kapatın ve yarım çay bardağı sıvıyağı gezdirin. en üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyin. tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin  

18 yorum:

  1. YOĞURTLUSU HARİKA OLUR CANIM.ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tsk mutfağabuyrun yoğurtsuz olmaz değılmı

      Sil
  2. eşimin favori yemeklerin den biridir. bende bol etli yaparım.Zaten etsiz yemiyor bizim ki.ellerin dert görmesin arkadaşım.nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Çok da severim.

    YanıtlaSil
  4. BiziM evdede kiymaliNin omru 5 dakika ellerine saglik canim sunumda super.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tsk nevın yapması 1 saat dedığın gıbı yemesı 5 dakıka

      Sil
  5. Kara lahana dolmasına bayılırım...Çok güzel olmuş eline sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  6. ben de çok severim kara lahana dolmasını yoğurtla harika olur zaten elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Bir kez yedim sadece ve çok sevdim; tadı damağımda kalmıştı..Bu tarifler yaparım ben de artık :)ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  8. Enn ennn sevdiğim yemektir annecim çok güzel yapar:)
    Ellerinize sağlık harika görünüyor
    Bloğuma yaptığınız ziyaret ve güzel yorum için teşekkür ederim
    Bende iadei ziyarette bulundum takipçinizim
    Herzaman beklerim
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. çorbasında da bayılırım dolmasına da ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tsk yelde evet doğru dıyorsun babaannem bıze yapardı ama ben yapamıyorum

      Sil